Utunk Ultrába

Négy elszánt futó nekivág, hogy 4*53 kilométerben fussa le az Ultrabalatont. 2012. június 30.

Friss topikok

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • gigabursch: Sose felejtem el! Az Újpest-öbölben készültünk az ifi OB-re, amikor az MTK-s öregfiúk betétdeltek ... (2020.02.15. 10:22) Tamás
  • Zsalapa: @Zsalapa: mármint Verigának gratulálok :D (2019.06.20. 13:53) A Jedi visszatér - Veri rögös útja az UTH-ig

Utolsó kommentek

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: @iramszarvas: én még maratont sem futottam, max 30 km, heti 60-70, ha van társaság. vagy leszoktun... (2020.11.10. 18:39) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • iramszarvas: @rrroka: Köszi a kérdést. Legutóbb Spar Bp Maraton óvatos, pulzuskontrollos futással, a végén kil... (2020.10.30. 20:55) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: Hogy állsz most? (2020.10.02. 21:03) Kis magyar addiktológia
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyelv és sport

Nincs megjeleníthető elem

Fehérjetorta

2013.01.25. 08:00 iramszarvas

Annak idején recepteket, étkezéssel kapcsolatos posztokat is ígértünk. Eddig ezen a téren nem jeleskedtünk, de hát ne csináljunk segget a szánkból...

Gondolkodtam azon, hogy kemény edzések (mondjuk inkább kettlebell, mint futás, de ez inkább az én mostani futásaimat minősíti) hogyan lehetne minél több fehérjét bevinni ízletesen. Így született meg ez a recept. Eredetileg eléggé más volt a koncepcióm, de a körülmények folytán ez lett belőle. Az eredmény persze variálható, várom az ötleteket.

Először 30 dkg laskagombát letettem egy jénai aljába. Megborsoztam, mert úgy finomabb. (Tudományos érvek kedvelőinek: gyorsítja az anyagcserét.)201301231207.jpg


Egy tálban kikevertem fél kiló túrót három tojással. Leterítettem a laskára. A tetejét megpaprikáztam. (A paprikát el is lehet keverni benne, akkor körözöttesebb lesz. Ide illene az apróra vágott vöröshagyma is, igaz, az nem ad sokat a fehérjetartalomhoz. Felmerült még a tejfől, sőt, bizonyára kiváló lenne egy kis juhtúróval megbolondítani.)201301231208.jpg

30-40 dkg csiperkét vékony szeletekre vágtam. (Elárulhatom, hogy a gombaválaszték aszerint alakult, hogy mi volt a bolban. Eredetileg nagy gombafejekkel szerettem volna varázsolni. Talán majd legközelebb.)201301231210.jpg

A csiperkeszeletekkel lefedtem a túrót. A biztonság kedvéért megborsoztam.201301231211.jpg

Az egészet lefedtem egy kétdecis tejföllel. (Megérdemelt volna egy nagyobbat is. Esetleg legközelebb.)201301231212.jpg

A végén kisütöttem úgy, ahogy volt. (Én Remoskát használtam, de lehet simán sütőben is. Mikróval nem kísérleteznék.)201301231213.jpg

A végeredményben a legfőbb problémának azt láttam, hogy a gomba meglehetősen sok levet eresztett. Lehet, hogy rendes sütőben fedő nélkül sütve ez nem olyan jelentős probléma, mint a Remoskában. Mindenesetre gondolkodom valamin, ami felszívná a folyadékot, de elsősorban fehérjét tartalmaz. Felmerül pl. hogy a gomba egy része szárított legyen, a legrosszabb esetben mehet bele rizs – ezek azonban kockázatosak, mert ha kevés a folyadék, akkor nem puhulnak meg rendesen. Ki kell kísérletezni a megfelelő mennyiségeket.201301231215.jpg

Az ízekkel nagyjából meg voltam elégedve, de kétségtelen, hogy lehetne még fejleszteni. A túróba érdemes lenne valamit tenni, a korábban említetteken kívül még egy kis mustár jutott eszembe, de az is lehet, hogy paprika és bors helyett curryben is érdemes lenne gondolkodni. De így se rossz.201301231216.jpg

Jó étvágyat, jó regenerálódást!

11 komment

Címkék: recept

A bejegyzés trackback címe:

https://utunkultraba.blog.hu/api/trackback/id/tr865039573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2013.01.26. 08:40:05

Én nem is emlékszem, hogy ígértünk gasztroposztokat, de valóban jó ötlet :)

A gombában nincsen ám annyira sok fehérje, meglepően magas a víztartalma viszont, ami hőhatásra jön csak ki.

Az a legnagyobb kérdés, hogy fehérje mellett mi lehet még benne. Én is kívánom a hosszú futások utáni fehérjebevitelt, és ezek fontosak, amikor nem figyeltem erre, akkor konkrétan éhségrohamaim voltak, pl. uzsonnára magábanmegettem egy egykilós pulykacombot, meg ilyenek :) Beszéltem diatetikussal, aki átnézte az érkezési naplómat, és mondta, hogy igyekezzem több fehérjét bevinni. Így számos apró trükköt vetek be, hogy növeljem a fehérjebevitelemet. Pl. reggelire lekváros kalács helyett túrós batyu, stb.

iramszarvas 2013.01.26. 08:56:41

„Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele.” hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k#Ehet.C5.91_gomb.C3.A1k

pannonfunk 2013.01.26. 11:18:00

@iramszarvas: Ez tény, hogy a gombák szárazanyagtartalmának nagy része fehérje, ráadásul az aminosavösszetételük is kedvező, de a friss gomba 85-95%-a víz: www.gombazo.abbcenter.com/?cim=1&id=66825#
Persze nem akarlak lebeszélni a gombafogyasztásról, sőt, csak tudni kell, hogy a fehérje/ár arány meglehetősen rossz. Hiszen ha egy gomba 95%-a víz, akkor max. 5% fehérje lehet benne, de valószínűleg közelebb van ez az arány a 2-3%-hoz, egy jó minőségű barna kenyér fehérje tartalma 10-14% körül van. De mondom, ez pusztán egyetlen mérőszám, ugyanúgy fontos az aminosav összetétel is, abban meg valószínűleg a gomba jobb.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.02.03. 16:01:36

Hú, ez nagyon gombás...Ez persze nem gond, én imádom a gombát, de ahogy pannonfunk is írja, a fehérjetartalma igen relatív, valójában egyáltalán nem nagy, emellett viszont nehezen emészthető étel,edzés utánra szerintem nem ideális.

A gomba-túró párosítás eddig max juhtúróval töltött gombafejek viszonylatban jutott eszembe, érdekes ez a rakott verzió! Amit nagyon hiányolok belőle az a sok petrezselyem, a gomba alapvető fűszere!

iramszarvas 2013.02.04. 08:51:41

@Bozót: A petrezselyem nem rossz ötlet, bár nekem túl visszafogott ízű fűszer. Ezetleg utólag lenne érdemes frissen vágottal megszórni. De szerintem egyáltalán nem volt nehezen emészthető.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.02.04. 09:03:31

@iramszarvas: A petrezselymet scak azért írtam, mert a gomba alap fűszerének tartják (én is :-) Nem kötelező :-) Visszafogott? Hááát...frissen egy egész csokorral, én úgy szoktam :D

Az tökjó ha te nem tapasztaltál problémát, de tény, hogy a gomba nehéz kaja (persze nem mind1, hogy van elkészítve és mennyit eszel belőle :-)

Kéne is venni egy kis laskát...

iramszarvas 2013.02.04. 09:13:53

@Bozót: Igen, a gomba tényleg nehéz kaja, pl. töltött gombafejként én is úgy tapasztaltam. Itt és most nem.

A petrelyelyemnek alapjában viszonylag visszafogott íze van, pl. akár azonos mennyiséégű kaporral összevetve (ami egyébként főleg a túrónak alapfűszere, de ide is illene).

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.02.04. 09:16:16

@iramszarvas: Hú, egyszer ettem májjal töltött, rántott gombafejeket, az kemény cucc volt! :D

pannonfunk 2013.02.04. 10:30:56

petrezselyem+fokhagyma. Kiemeli az ízeket. A gomba kötelező fűszerei :)

iramszarvas 2013.02.04. 10:50:37

@pannonfunk: Neeeeem, alapelvem, hogy gasztronómiában sincs semmi olyan, ami kötelező...

pannonfunk 2013.02.04. 12:44:10

@iramszarvas: OK, rendben. Akkor maradjunk az ajánlott kategóriánál :)
süti beállítások módosítása