Utunk Ultrába

Négy elszánt futó nekivág, hogy 4*53 kilométerben fussa le az Ultrabalatont. 2012. június 30.

Friss topikok

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • gigabursch: Sose felejtem el! Az Újpest-öbölben készültünk az ifi OB-re, amikor az MTK-s öregfiúk betétdeltek ... (2020.02.15. 10:22) Tamás
  • Zsalapa: @Zsalapa: mármint Verigának gratulálok :D (2019.06.20. 13:53) A Jedi visszatér - Veri rögös útja az UTH-ig

Utolsó kommentek

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: @iramszarvas: én még maratont sem futottam, max 30 km, heti 60-70, ha van társaság. vagy leszoktun... (2020.11.10. 18:39) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • iramszarvas: @rrroka: Köszi a kérdést. Legutóbb Spar Bp Maraton óvatos, pulzuskontrollos futással, a végén kil... (2020.10.30. 20:55) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: Hogy állsz most? (2020.10.02. 21:03) Kis magyar addiktológia
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyelv és sport

Nincs megjeleníthető elem

Versenyverseny: a szabályok

2012.02.02. 08:00 iramszarvas

2010-ben részt vettem egy félmaraton-váltón (7 km-t futottam), egy félmaratonon és egy 30 km-es versenyen. 2011-ben lefutottam 9 félmaratont, 2 maratont, 3 olyan versenyt, mely hosszabb volt a félmaratonnál, de rövidebb a maratonnál, továbbá még öt olyan versenyen, ahol félmaratonnál rövidebb távot futottam (némelyeknél eleve rövidebb volt a táv, másokat váltóban futottam. Ezen kívül volt egy tizenkét órás váltóm, ahol megszakításokkal 31 km-t futottam. Ezek után már úgy éreztem, hogy van annyi tapasztalatom, hogy értékelhessem a versenyeket. Sokan írnak beszámolókat a versenyekről, de nehéz összehasonlítható képet nyerni. Éppen ezért arra gondoltam, hogy olyan rendszert kellene kidolgozni, amelyben a versenyek összehasonlíthatók. 

Josiah Mackenzie CC BY 2.0

 

 

 

 

Mivel a versenyek nagyon különbözőek, nem könnyű egységes rendszert kidolgozni. A legegyszerűbbnek az tűnik, ha különböző szempontok szerint pontozom a versenyeket. Az értékelést teljes mértékben felhasználói szempontúnak képzelem el: nem érdekel, milyen rendesek és kedvesek a szervezők, ha valami probléma van, az a futás élményét rontja, és ennek tükröződnie kell az értékelésben is. Hasonlóképpen: szerencse kérdése is, hogy sikerül-e bőkezű szponzort találni, és ennek megfelelően mekkora a részvételi díj vagy mi kerül a befutócsomagba – a futó számára azonban az a lényeg, hogy mennyiért mit kap. Az értékelés természetesen így sem lehet objektív: ha például nincs eső, nem derül ki, hogy a szervezők egyáltalán nem készültek fel az esetleges rossz időre. Ha az útvonalat nem jelölik ki egyértelműen, az nem fog kiderülni, ha az értékelő nem tévedt el, pláne, ha nem is jut tudomására ilyen eset.

A rendszer lényege, hogy különböző szempontok alapján meghatározott számú pontot lehet adni – sőt, bizonyos dolgokért pontokat lehet levonni. Sőt, nem csupán lehet, időnként kell is. Akárhány pontra is értékeljük az adott szempontból a versenyt, bizonyos hiányosságok esetén le kell vonnunk a pontot. Bár a szubjektivitás nem kerülhető el, a pontozást próbáltam úgy kialakítani, hogy a pontozó a lehető legpontosabb kritériumokat kapja az értékeléshez. A pontozás kemény döntéshozatalra kényszerít: töredékpontokat nem lehet adni.

1. Helyszín (-1 – +2)

A helyszín esztétikai szempontból értékelendő, a rendkívül szép és jól futható terep 2 pontot ér (ezt tényleg csak akkor szabad adni, ha a helyszín valami rendkívülivel szolgál), a kellemes, de különlegességeket nem biztosító helyszín 1, az unalmas, ötlettelen helyszín 0 pontot ér. Ebből a pontszámból 1 pont levonható, ha a futó szerint ugyanazon a környéken sokkal jobbat is ki lehetett volna jelölni.

2. Útvonal (-1 – +2)

Egy hasonló skálán értékelhető az út kijelölése. 2 pont akkor jár, ha az útvonalkijelölés komoly feladat volt, de jól teljesítették (így értékelném a Piros 65 útvonalának kijelölését: a piros jelzések mellett festékszóróval és szalagokkal is jelölték az utat). 1 pont akkor adható, ha az útvonal jól ki volt jelölve, 0 akkor, ha voltak apróbb hiányosságok. 1 pont levonandó, ha az útvonal akár egy ponton is rosszul van kijelölve, és a hiba eltévedéshez vezet, vagy ha a frissítőpontokon fogalmuk sincs arról, hogy hány kilométer van hátra, merre vezet az út. A bükki hegyi (fél)maraton jó példája az előbbinek, a Tortúra az utóbbinak.

3. Frissítés (-1 – +2 pont)

Ha kellő sűrűségűek a frissítőpontok, és megfelelő választékot, netán különleges csemegéket kínálnak, jár a 2 pont. Ha a frissítőpontok kínálata megfelelő, de nem különleges, akkor 1 pont jár. Ha a kínálat szegényes (például csak víz van), akkor 0 pont jár. Levonandó 1 pont, ha a frissítéssel valamilyen komoly baj van. (A Délibáb Félmaratonon például klórízű volt a víz, a Nike Félmaratonon pedig volt olyan frissítőpont, ahol nem jutott mindenkinek.)

Rövid versenyeken, ahol nincs frissítés, nem jár pont. 

4. Csomag (-1 – +2)

Az induló- és befutócsomag együtt értékelendő. 2 pont jár, ha a csomagban termékek bő választéka található (szép példája a bécsi maraton, de például a prágai félmaratonon és a kassai maratonon jó táskát is adtak, Pozsonyban sapka járt, Riva del Gardában pedig kesztyű). 1 pont jár, ha a csomagban egy-két érdekes dolog van. 0 pontra kell értékelni, ha nincs csomag, vagy abban csupa értékelhetetlen reklámanyag van (termékminta helyett szórólap). 1 pont levonandó, ha a csomagban kifejezetten bosszantó dolgok vannak (úgy rémlik, mintha az Utrabalatonon lett volna valamilyen ellenszenves sajtótermék), illetve ha valakinek fontos az érem – nekem pl. nem –, de nem kapott.

5. Póló (-1 – +2)

A póló akkor is bevonható az értékelésbe, ha külön kell fizetni érte – az ár értékelésekor ilyen esetben össze kell vonni a részvételi díj árával.

2 pont jár a technikai pólóért, 1 a közönségesért. További 1 pont adható, ha a pólót kifejezetten esztétikusnak, illetve jól használhatónak találjuk, ha szívesen vesszük fel más versenyeken, edzésre, vagy akár hétköznapra. (Személy szerint például nagyon szeretem a novemberi Balaton Félmaratonon kapott pólókat, pedig azok egyszerű pamutpólók – csak jól állnak.) Levonható viszont 1 pont, ha a pólót kifejezetten rossznak, randának, esetleg elméretezettnek tartjuk (beleértve azt az esetet, amikor valamiért nem jut megfelelő méret). Szélsőséges esetben levonható 2 pont is, ha a póló technikai, de semmire sem jó (pl. sérült, nem megfelelő méret stb.).

-1 pont a kategóriában akkor adható, ha a póló a részvételi díj része, de kritikán aluli, és a futó úgy gondolja, mindenképpen másra kellett volna költeni az erre költött pénzt. 

6. Öltözködés és higiénia (-1 – +2)

2 pont jár, ha a verseny végén az öltözés és zuhanyzás kifogástalan környezetben van megoldva (például a Győr–Lipót versenyen, ahol a befutó egy wellnessfürdőben van, belépődíjat pedig nem kell fizetni, tehát kitűnő hely egy kis lazításra). 1 pont jár, ha az öltöző és a zuhanyzás biztosított, de minimalista körülmények között (például a Borvidék Félmaraton szűk öltözője). 0 pont jár, ha az öltözködés ugyan biztosított, de a tisztálkodás nem. -1 pontot kell adni, ha semmilyen öltöző nincs (pl. a tómegkerülő verseny a Velencei-tónál). 1 pont egyébként is levonható, ha komoly hiányosságok vannak, például az öltöző nem tiszta, a zuhanyzóban nincs meleg víz stb.)

Azt a lehetőséget, ami a tömegben nem hozzáférhető, nem létezőnek kell tekinteni (pl. az öltöző és a zuhanyzó a Délibábon.)

7. Ár (-1 – +2)

Az ár értékelésének csak úgy van értelme, hogy a kapott szolgáltatáshoz mérjük. Mivel ár/érték arányt nehéz mérni, a következő módszer javasolt. A befizetett összegből levonjuk az összes olyan dolog becsült értékét, amit a versenyen kapunk, a pólótól kezdve az utolsó banáncsücsökig – nem számolva külön szolgáltatásként a szervezést (azaz mondjuk hogy valaki állt a frissítőasztalnál, a ruhatárban stb. Ha úgy értékeljük, hogy a cserébe kapott dolgok értéke eléri, vagy meghaladja a befizetett összegét, akkor 2 pontot adunk. Ha úgy érezzük, hogy a kapott dolgok értéke nem éri el a befizetett összegét, de a különbözetet a szervezésért szívesen kifizettük, akkor 1 pont jár. Amennyiben az árat így is magasnak ítéltük, nem jár pont. Ha a verseny során többször az volt az érzésünk, hogy a szervezők célja kifejezetten a versenyzők lehúzása, akkor 1 pont levonandó.

8. Extrák (-1 – +2)

Az extrák kategóriába sok minden belefér: tésztaparti, zene, a versenyhez kötődő kulturális rendezvények stb. Mivel a futóverseny elsősorban nem az ilyen extrákról szól, akárhány extra is van, legfeljebb 2 pont adható. Levonható viszont 1 pont az olyan kísérőjelenségekért, amelyek kifejezetten zavarják a versenyt és elrontják a hangulatot (ilyen volt a Velencei-tó megkerülésénél az operettfesztivál).

9. Hangulat (-1 – +2)

Ez egy meglehetősen szubjektív értékelési lehetőség: 2 pont jár a remek, 1 a kellemes hangulatért. Ha nem volt a versenynek különösebb hangulata, nem jár pont, ha pedig kifejezetten rossz, nyomott volt a hangulat, pontlevonás jár.

 

10. Szubjektív értékelés (-1 – +2)

Ez a legszubjektívebb értékelés. Leghelyesebb azt végiggondolni, hogy a futó mennyire ajánlaná másoknak a versenyt. 2 pont jár, ha nagyon ajánlaná, 1 pont jár, ha megfontolásra ajánlaná, 0, ha különösebben nem ajánlaná, és -1, ha másokat kifejezetten eltanácsolna tőle.

 

Mindent összevetve tehát egy katasztrofálisan szervezett, drága verseny le tudja magát küzdeni a -10 pontig, a legjobban szervezett verseny viszont 20 pontot kaphat. 

Az, hogy a gyakorlatban hogy működik az értékelés, már a jövő héten teszteljük!

14 komment

Címkék: verseny

A bejegyzés trackback címe:

https://utunkultraba.blog.hu/api/trackback/id/tr223742069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.02.03. 20:31:42

És a pólónál akkor is levonható két pont, ha technikai póló ugyan, de nincs külön női fazon. Csak mert ez diszkrimináció.

ubp 2012.02.05. 18:28:53

Vagy a női fazon nem elég nagy a férfiaknak, mert az is diszkrimináció :)

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2012.02.08. 14:37:20

@csiripiszli12: mivel az számodra nem jó technikai, vagy teljesen használhatatlan, bárhogyan tudod értékelni :)

steve runner 2012.03.17. 21:26:19

Túl kevés az objektivitás a rendszer(-ed)ben.
De 1.0 verziónak nem rossz...

iramszarvas 2012.03.19. 17:08:40

@steve runner:

OK, elfogadom, de:

1. Maga a versenyélmény és egy csomó más is duzubjektíven szűrődik le (pl. h tetszik-e a póló, vagy utálod).

2. Van javaslatod arra, hogy hogyan lehetne objektívabbá tenni úgy, hogy közben kellőképpen rugalmas is maradjon?

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2012.04.03. 13:12:24

Tetszik ez az értékelő rendszer! Rotary-n voltam és ki is tölteném ha lesz rá mód.
Volt olyan verseny amely esetén megbántam a nevezést és a részvételt.

iramszarvas 2012.04.03. 13:48:05

Kitölteni már lehet, de a cikk még késlekedik...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2012.04.03. 15:13:59

Nekem az Rotary és a Vivi esetében nem működik a link. Pontosabban link van, csak az a blogotok főoldalára visz. Ellentétben a másik hárommal, ami a versenyhez köthető bejegyzésre mutat és ezáltal a kitöltendő értékelőlapra.

A Vivi elérhető Ulrik bejegyzéséből, de a Rotary nem látható a te bejegyzésednél.

Lehet valamit én bénázok...

iramszarvas 2012.04.03. 15:18:44

Ja, bocs, igen, akkor még egy kis türelemre lesz szükség...

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2012.04.03. 15:31:08

@Raиdoм_: Nem bénázol. A kék dobozban lévő linkek a versenyértékelésekre mutatnak. (ha már kész és publikus az adott poszt, addig - jobb híjján - a főoldalra mutat) :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.04.09. 18:20:16

@ulrik: Van egy olyan érzésem, hogy ezzel a versenyversennyel kicsit megszívattátok magatokat. Nem elég, hogy minden hétre jut verseny, akár több is, még értékelést is "kell" róla írni, különben itt ugrálunk és nem hagyunk benneteket békén :)

Ez a kacifántos bevezető csak azért volt egyrészt, hogy még mindig hiányolom a debreceni félmaratonról szóló posztot és értékelést, másrészt viszont teljesen megértem a csúszást. Lehetne egy olyan megoldás, hogy a lezajlott versenyeket értékelő poszttól függetlenül lehessen értékelni? Én is szívesen értékelném a debreceni versenyt, viszont azóta volt már egy másik verseny, meg hamarosan itt egy újabb, úgyhogy lassan felülírják az újabb élmények a régebbit. Viszont szerintem nem lenne fair a debreceni versennyel szemben, ha nem kapna értékeléseket.
Mit szóltok? :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.04.14. 16:36:01

Nem rossz ötlet, bár a pontszám önmagában nem nyújt kielégítő infót, ha végignézem az értékelést akkor meg pár mondatot is el tudnék olvasni... De kiváncsian szemlélem :)
süti beállítások módosítása