Utunk Ultrába

Négy elszánt futó nekivág, hogy 4*53 kilométerben fussa le az Ultrabalatont. 2012. június 30.

(y)

Friss topikok

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Nyelv és sport

Az alapoktól Kaposvárig

2012.02.07. 08:00 Vitja

Életem legtöbb futással indult évéről tudok beszámolni, januárban pontosan 300 km-t tettem meg futva. Tettem ezt úgy, hogy az előírtaknak megfelelően szinte kizárólag aerob tartományban (130-138 bpm) tartottam a pulzusomat.

 
 

A januárban írt bejegyzéseimet nyomon követve megállapítható, hogy heti négy edzésen 60-70 km-t teljesítettem. Az első és második héten a szervezetem a megnövekedett tartalmú rendszeres terhelésnek köszönhetően a fáradtság egyértelmű jeleit produkálta, ami a teljesítményemen  is látható volt (lelassultam). A harmadik és negyedik héten azonban már könnyedebben teljesítettem az előírt penzumot, aminek köszönhetően a lelkiállapotom is helyrebillent.

Január 29-én mondhatni "magaslati edzőtáborba" vonultam. Valójában síelni mentünk a gyerekekkel Murauba, ahol inkább pihentem. A pihenés aktív formáját választva a sokat síeltünk, egyszer futottam 8 kilit, csak hogy meglegyen a januári 300. A futás közben rábukkantam egy remekül karban tartott sífutó pályára is, így a visszautazás napján 6-7 km-t futóléccel a talpamon tettem meg. Nagyon jól éreztük magunkat a magyarok által igen kedvelt síterepen, csupán a roppant hideg borzolta kissé kedélyünket, de a síelés során inkább ez a természetes.

Csütörtökön hazaindultunk, hogy a gyerekek másnap részt vehessenek az iskolai farsangi mulatságon és Adi első jazzbalett fellépését is megcsodálhattuk. Itthon is dermesztő hideg fogadott, de február lévén ezen azért nem kell nagyon csodálkozni. Szombaton kaptunk cca. 10-15 cm havat is, aminek én alapvetően örülni szoktam, de arra tekintettel, hogy aznap még Kaposvárra igyekeztünk kissé aggódtam a megváltozott útviszonyok miatt, ugyanis már korábban beneveztünk a 2. Kaposvár Dombjai Farsangi Félmaraton versenyre.

Sosem versenyeztem még az évnek ebben a részében, így különös várakozással tekintettem a kirándulásunk elé. Iramszarvas és Ulrik társaságában délután 3 óra körül hagytuk el a fővárost az M7-es autópályán és a 67-es főúton óvatosan közlekedve értük el a somogyi megyeszékhelyet. A regisztrációt követően a hólepte belvárosban barangolva betértünk egy cukrászdába átmelegedni és a szénhidráttartalékokat feltölteni. Ezt követően a nevezetes múltú Csiky Gergely Színházba tekintettük meg "A kéz" című darabot. Nem kívánom értékelni különösebben a színházi produkciót, de elmondható, hogy annyira rosszul nem éreztem magam, igaz azt sem állítanám, hogy ezért a darabért mindenképpen érdemes odautazni. A tésztaparty-t követően elfoglaltuk szálláshelyünket a Klebersberg kollégiumba, amiben viszont kellemesen csalódtam.      

A verseny vasárnap 11 órakor indult, így bőven maradt időnk reggel elkészülni. Kb. 10 órakor érkeztünk a kaposvári uszodába, ahol a verseny résztvevői kedvező és kulturált körülmények között öltözhettek át, nem is beszélve arról, hogy a versenyt követően jóleső érzéssel csobbanhattunk a termálvízbe. 

 A rajtpisztoly, mondhatni az ország egyik legszebb főterén, verőfényes napsütésben, -10 fok körüli hidegben dörrent el. Az előző napi jelentős havazásnak köszönhetően tiszta fehér táj fogadott minket, a pályának kijelölt úton a havat a legtöbb helyen megfelelően eltakarították. Mesterem instrukcióinak megfelelően 160-165 közötti pulzustartományban kívántam teljesíteni a táv jelentős részét. Tekintettel arra, hogy egy jelentős alapozó időszakon voltam túl az időeredmény szempontjából nagy elvárásaim egyébként sem voltak, figyelembe véve az időjárási körülményeket is.  A verseny során 5 dombot másztunk meg. Különösen az utolsó emelkedő volt harcos, ide a hókotró sem tudott felkapaszkodni, így egy keskeny hóba vájt ösvényen jutottunk fel a csúcsra.  Erre a csúcsra felérve - legnagyobb meglepetésemre - értem utol Iramszarva(s)t. A lejtőkön Mesteremtől a Naszályba eltanult technikának köszönhetően meglehetősen gyorsan sikerült gurulni. A célba érkezvén 1:59:16-ot mutatott az óra, ami km-enként 5:47-es átlagot jelent. Mivel a célba Iramszarvassal szinte egy időben érkeztünk a közös teázást és az időmérő chip leadását követően a fürdőbe indultunk. Sikerült Ulrikot is megtapsolnunk a célegyenesben.

A jóleső brűgölést követően délután 3 órakor csaptunk a lovak közé és Siófokon felhasználva a rajtcsomagban található kedvezményre jogosító kuponokat az ország első gyorsétteremláncában pótoltuk a kalóriákat.

Hazafelé tartva mindenki kifejtette véleményét a versennyel kapcsolatosan, ami alapját képezi a nemsokára közzétételre kerülő értékelésünknek is (versenyverseny). 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utunkultraba.blog.hu/api/trackback/id/tr724074207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.02.11. 15:23:07

Ilyen terepen ez szerintem nagyon jó eredmény.

Vitja 2012.02.12. 11:49:54

@BGy: Köszi. Iramszarvas szerint síkon és ideális időjárási körülmények esetén kb. 1:45-ös időnek felel meg.
Jól látom neveztél a T50-re?

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.02.12. 11:56:17

@Vitja: igen, ott leszek a T50-en, és már érzem, hogy az kemény lesz nagyon. :)

Vitja 2012.02.12. 17:31:43

@BGy: Első bálozó leszel, avagy már van e téren tapasztalatod?

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.02.13. 08:58:50

Teljesítménytúrán már futottam-gyalogoltam ennyit, de itt a szinttérkép elég meredek szakaszokat jelöl, kicsit izgulok. Célom a szintidőn belüli beérés.