Utunk Ultrába

Négy elszánt futó nekivág, hogy 4*53 kilométerben fussa le az Ultrabalatont. 2012. június 30.

(y)

Friss topikok

 • Kilfish: "egy helyben tébláboló, ki nem kerülhető sötét parasztok" :D (2018.10.29. 14:49) I. Panoráma Trail
 • Lusuka: Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook... (2018.06.25. 08:34) Lebegés - I. LibegőTrail
 • pannonfunk: @Vitja: Nem, telkeztem helyette :) (2018.05.12. 22:09) Kék a szeme, ultrakék
 • iramszarvas: Jó volt, de azóta változott az útvonal, a maraton négy kör. Ez még akkor sem vonz olyan nagyon, ha... (2017.02.14. 10:45) Kiss Péter Emléktúrán
 • csz_329: @rrroka: OK, jogos, valahol érthető hogy a megyek a többiek után effekt működik, én is így szoktam... (2016.12.30. 09:57) Trails sorozatterhelés

Utolsó kommentek

 • Kilfish: "egy helyben tébláboló, ki nem kerülhető sötét parasztok" :D (2018.10.29. 14:49) I. Panoráma Trail
 • Lusuka: Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook... (2018.06.25. 08:34) Lebegés - I. LibegőTrail
 • pannonfunk: @Vitja: Nem, telkeztem helyette :) (2018.05.12. 22:09) Kék a szeme, ultrakék
 • Vitja: @pannonfunk: Szia István, sokat gondolok mostanában rátok és az UB váltónkra is. Te indulsz ma? (2018.05.12. 05:47) Kék a szeme, ultrakék
 • Vitja: @pannonfunk: utunkultraba.blog.hu/2015/02/25/a_mesterem (2018.05.12. 05:46) Kék a szeme, ultrakék
 • Utolsó 20

Naptár

január 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Nyelv és sport

 • Hibás feed URL.

Flottaszemle

2012.09.05. 08:00 iramszarvas

A blog indulásakor azt is megígértük, hogy szólni fogunk a cipőkről is. Nos, jópárszor ejtettünk el róluk egy-egy megjegyzést (tessék csak nyugodtan rákeresni, ott van az oldalsávban a kereső!), de összefoglaló képet még sosem adtunk szurkolóinknak arról, hogy miben is futunk, és miért. Pedig a futáshoz használatos eszközök közül az elsődleges mégiscsak a cipő. Ideje ezt a hiányt is pótolni – remélem, hogy példámat a csapattársak is követik.

Az én cipőparkom összeállítását nagyjából az határozza meg, hogy az Adidas Outletnek szinte a szomszédságában lakom. Mivel itt eleve viszonylag kedvező áron lehet cipőhöz jutni, ráadásul időnként még az amúgy sem vészes árakból nagyvonalú akciókkal engednek, leginkább innen szerzem be fegyvertáramat. Sajnálom, ha ez reklámízűen hangzik, de hogy árban aligha verhetőek, az az alábbiakból bizonyára kiderül.

Adidas Ignition, 9190 ft

156227_323085797762188_902002401_n.jpgAz első futócipőm vásárlásának történetét nagyjából már megírtam, a lényeg az, hogy csak annyit tudtam, futáshoz futócipő kell. Az is nyilvánvaló volt, hogy nincs szükségem egy csúcsmodellre. Az eladó ezt ajánlotta, és megfelelőnek tűnt, az ára sem volt vészes. Akkor nagyon fontos szempont volt, hogy a cipő visszafogott legyen, nagyon nem tetszettek a csiricsáré futócipők. Azóta azért az ízlésem erősen változott, ma már meg sem tudnám mondani, melyek azok, amelyek akkor nem tetszettek. Elsősorban futópadon futottam, de nemsokára részt vettem életem első futóversenyén, és úgy gondoltam, nem akarok ugyanabban futni, mint bent. DSC05918_.JPGEz a cipő annyira bejött, hogy vettem még egy hasonlót. Ketten kihúzták 2010 áprilisától, illetve júniusától 2011 júliusáig, amikor már nagyon nyugdíjba kellett menniük.Akkoriban még nem írtam, hány kilométert futottam bennük: az biztos, hogy messze többet, mint 500-at, amennyire kalibrálva vannak.Az első, a kékcsíkos már nincs meg, a bal oldalon középen látható, amint feláldozza magát a futóversenyadó elleni tiltakozó akcióban. Ide sajnos fájdalmasan kevés társa jött el, így igazán meggyőző alakítást nem sikerült nyújtania.  A második, a narancsos még megvan. Ezt olyankor használom, ha távoli versenyre utazom, ahol a futók azzal azonosítják magukat, hogy már a versenyt megelőző napokban, illetve utána is futócipőben flangálnak. A valóban használt cipőimet nem szeretném ilyen felesleges terhelésnek kitenni, de egy futócipőként már kiszolgált matuzsálem ilyenkor is kiválóan megfelel. Ráadásul ilyenkor már ki lehet mosni őket, újként ragyognak.

Adidas Supernova Sequence 2 M, 13 890 ft

DSC05915_.JPG2011. júliusában már nyilvánvaló volt, hogy érdemes komolyabb cipőbe is beruháznom.22-én lépett szolgálatba, és azóta is szinte csak versenyeken szolgál. A vásárlás körüli időszakban ugyanis inkább csak a Margit-szigeten edzettem, és a Nike-buszból kölcsönöztem a cipőt – hamarosan pedig az edzéseken egy kifejezetten erre a célra vásárolt cipő váltotta fel. Az elmúlt egy évben ezzel futottam szinte az összes versenyemet – a kivételt a terepversenyek jelentik, illetve azok, amelyeken a Nike-buszból kölcsönöztem cipőt. Ebben nyomtam le a februári Yours Truelyt is. Pillanatnyilag közel 700 kilométer van benne, mire ez a poszt megjelenik, bizonyára több is. Élettartama elvben 1000 km, gondolom, mire vége az évnek, el kell tőle búcsúznom. Illetve nem teljesen, mert egy mosás bizonyára jót fog tenni neki, és jól fog még mutatni a futópályán kívül.

Adidas Trediac GTX

DSC05916_.JPGAz már a korábbi tapasztalatok alapján világossá vált, hogy érdemes lesz egy terepcipőt is beszereznem, hogy ne a normál cipőmet mocskoljam össze terepversenyeken. Különösen a bükki terepfélmaraton hatott nagyon keményen az akkor már a nyugdíj felé kacsingató Ignotionra, és egy olyan lábbelit, amelyet még soká szeretnék használni, nem akartam kitenni ilyen traumának. Így került a házhoz a Trediac. Sajnos pontos árat nem tudok mondani: a dobozon 19 590 van, de lehet, hogy 30%-os kedvezménnyel vettem, akkor 14 000 se lehetett – pontosan sajnos nem emlékszem. Várható élettartama 1500 km, de ebből még csak 358-at élt le, méghozzá túrákkal együtt. Mivel a túrákba amúgy is belefutok, inkább ezt hordom, nagyon megbízható. Futottam már benne hóban és hőségben is, döbbenetes, de minden időben beválik. Aszfalton viszont nagyon kemény, így nem igazán jó megoldás akkor, amikor a terep sok aszfalttal váltakozik.

Adidas Response CSH 18, 8900 ft

DSC05914_.JPGElőször az ára volt, ami elvarázsolt.Ne tévesszen meg senkit, hogy alig olcsóbb az Ignitionnél, hiszen egyértelműen magasabb kategória: az eredeti bolti ára kétszerese az Ignitionénak. Ami kicsit elkeserített, hogy nem volt a méretemben, 42 és felesben, csak 43 és egyharmadosban. Viszont felpróbáltam, és jónak tűnt. Úgy gondoltam, könnyű edzésekre így is jó lesz. Később kiderült, hogy mindenre jó. Sőt, amikor az utódját kerestem, az is kiderült, hogy ennél a típusnál célszerű még egy számmal nagyobbat választani. (Sőt, ezzel egy időben azt is felfedeztem, hogy Nike-ból meg inkább a 42-es jó, nem a 42 és feles.) Utólag derült ki, hogy nem is pronáló lábra való, ahogy hittem. Ennek ellenére tavaly szeptember óta gyakorlatilag az összes edzésemet ebben csináltam meg (kivéve persze a szigetieket, amelyekhez kölcsönöztem a cipőt), beleértve a januári Yours Truelyt is. Kiválóan megfelelt. Sajnos az 1000 kilométeres élettartamából már most a 970 környékén jár, mire a poszt megjelenik, feltehetően átlépi az 1000-es határt. Bár láthatóan még mindig jól bírja, nem akarom megvárni, míg érezhető jelei lesznek az öregedésének, úgyhogy nemsokára várja a megérdemelt pihenés.

Adidas Response Stability 2W, 6234 ft

DSC05919_.JPGNem vitás, hogy itt is az ára volt a döntő. Bár eredeti ára is meglehetősen magas (csak a Sequence-é magasabb), gyanítom, hogy ez egy picit parasztvakítás, mert a többivel szemben még csak nem is miCoach-kompatibilis. Márpedig a verebek azt csiripelik, hogy amelyik Adidas nem miCoach-kompatibilis (ill. amelyik Nike nem Nike+-kompatibilis), az azért nem is vehető komolyan. A fenti Adidasok közül egyedül az Ignition nem miCoach-kompatibilis. Ma már többet nem írom le, hogy miCoach-kompatibilis, azt viszont elmondom, hogy azért vettem, mert nagyon csábító volt az ára, és egyébként is jól jött volna egy futócipő a munkahelyemre, hogy kimehessek a Népligetbe, ha futni támad kedvem. Március 2-án lépett szolgálatba, és azóta csupán 72 km-t tett meg, de ez nem az ő hibája. Pillanatnyilag is szolgálatkészen áll, habár most már inkább a sziget vagy a Gellért-hegy felé vehetné az irányt. Az új helyen még nem vetettem be, bár már többször közel álltam hozzá.

Nike Dart 8, 9900 ft

DSC05917_.JPGAz egyetlen Nike-cipőm, az egyetlen, amelyik nem Adidas. Venni is azért vettem, mert megkedveltem a Nike-cipőket, és épp le volt árazva a Decathlonban. Sajnos nem a Nike elit cipői közül való, de ára így is közelebb áll a legjobb Adidasokéhoz, mint a Nike+-okéhoz. Én Nike+-os cipővel 20000 forint alatti áron még nem találkoztam, outletáron sem. (A magyarországi Nike outletben pedig egyáltalán nem sikerült Nike+-os cipőre bukkannom. Nagyon szeretem az általam felpróbált tesztcipőket, de nem érzem úgy, hogy jobbak lennének az Adidasoknál, annyival legalábbis biztos nem, amennyivel drágábban hozzájuk tudok jutni. (Persze lehet, hogy nem én vagyok a legjobb tesztalany, mert én még egy cipőben sem éreztem, hogy nagyon nem jó.) Mert igaz, hogy boltokban hasonlóak az árak, de ha egyszer valamihez sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni outletben, akkor azt fogom venni. Pedig a Dartot is kedvelem, ebben szoktam gépen futni, s ennek köszönhetően őrzi is újszerű külsejét. 500 kilométeres élettartamából eddig 106 múlott el, feltehetően már csak télen fog újra használatba kerülni.

Van még néhány pár cipő a szekrényben, de ezeket majd akkor mutatom be, amikor használatba veszem őket. Várom a cipőkkel kapcsolatos észrevételeket addig is, míg a csapattársak be nem mutatják saját flottájukat.

2 komment

Címkék: cipő

A bejegyzés trackback címe:

https://utunkultraba.blog.hu/api/trackback/id/tr104722144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.12. 22:32:07

Klassz összefoglaló, talán valami értékelésfélét írhatnál még a modellek közt fennálló-akár pusztán szubjektív-rangsorról. Nekem pl. az Adidas modellnevek semmit nem mondanak mi-mire jó. A csillapítást hogyan oldja meg a háromcsíkos? A levegő-gél-háló-rugalmas műa.lap iskola amit ismerek.

Azt jól értem hogy versenyt futottál kölcsön cipőben? Hinnye...

iramszarvas 2012.10.13. 19:44:04

@saaby.: Igazad van, nyilván jobb lenen egy szakszerű posztot írni arról, hogy melyik cipő milyen, hogy épül fel, milyen anyagokból van stb. Sajnos azonban én sehol nem találok ilyen szakszerű leírásokat, sem a cipőhöz nem jár ilyen, és a neten sincs. Én meg nem akarnék okoskodni, mert nem értek hozzá.

A Response CSH 18 tűnik a leginkább párnázottnak. Nem állítanék fel közöttük sorrendet, mert egyikkel sem volt semmi bajom, meg pl. nem látnám értelmét egy terepcipő és egy aszfaltra való cipő összehasonlításának.

A Nike rendszeresen kölcsönöz cipőket versenyekre, és mivel az edzésekről ismerem őket, különösebb meglepetés nem érhet.