Utunk Ultrába

Négy elszánt futó nekivág, hogy 4*53 kilométerben fussa le az Ultrabalatont. 2012. június 30.

Friss topikok

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • gigabursch: Sose felejtem el! Az Újpest-öbölben készültünk az ifi OB-re, amikor az MTK-s öregfiúk betétdeltek ... (2020.02.15. 10:22) Tamás
  • Zsalapa: @Zsalapa: mármint Verigának gratulálok :D (2019.06.20. 13:53) A Jedi visszatér - Veri rögös útja az UTH-ig

Utolsó kommentek

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: @iramszarvas: én még maratont sem futottam, max 30 km, heti 60-70, ha van társaság. vagy leszoktun... (2020.11.10. 18:39) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • iramszarvas: @rrroka: Köszi a kérdést. Legutóbb Spar Bp Maraton óvatos, pulzuskontrollos futással, a végén kil... (2020.10.30. 20:55) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: Hogy állsz most? (2020.10.02. 21:03) Kis magyar addiktológia
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyelv és sport

Nincs megjeleníthető elem

Vajda Zsuzsi! Ha edződ nincsen...

2011.11.27. 17:40 ulrik

vajdazsuzsi.jpgVajda Zsuzsiról csak felsőfokban tudok írni. Nagyon profin csinálja. Gondolom a többi Nike Futóklubos edző is nagyon jó, de velük nem dolgoztam még (sok jót azért halottam róluk is). Teljesen egyénre szabva állítja össze a programot. Mind mennyiségben (napok és km-ek száma), mind pedig tempóban. Biztosan lehet készülni egyedülis, de nekem szükségem van segítségre. Valakire, aki vezet, aki előírja, hogy mikor mit kell csinálnom. 

A múltheti Siófok félmaratonon nem futottam ugyan egyéni csúcsot, még az idei legjobbamtól is nagyon messze voltam, de az őszi formámhoz képest egész jól mentem. Változatosak az edzések, gyakorlatilag másodperc pontossággal megfelel a képességeimnek mindaz, amit Zsuzsi előírt.

Mindenféle ciklusok: mikró, makró, nano stb. A hetek is egy koncepció szerint épülnek fel egymás után. Zsuzsi tesztel velünk egy másfajta tervet (Dvorcsák Lacival egyetemben), mivel a fő cél a Bécs Maratonra való felkészülés. 4 hetes periódusok vannak. Van egy laza, egy közepes, egy erős és egy pihenőhét. Ezek a 4 hetes makróciklusok is mutatnak majd erősödést, ahogy közeleg a megmérettetés. A héten belüli edzésnapok, azaz a mikróciklusok is változatosak. Gyakorlatilag nincs két egyforma hét. Vannak laza, regeneráló edzések. Vannak hosszú edzések, akár hegyi részekkel. Akadnak tempófutások, amikor pár km-et erősebben futunk. És lesz rövid sprinteket tartalmazó edzés is. Az első edzések inkább állóképességre, míg utóbbiak a sebességre hatnak. Vannak ezekre mindenféle szakkifejezések is, amiket rendszeresen összekeverek. Így inkább nem is használom őket: fartlek, interval.

Ez a hét az erős hét éppen, így 4 edzés volt a terv.

A vasárnapi félmaraton után egy laza 6 km-es átmozgató, más néven pihenőedzés volt előírva rögtön hétfőre. Bevallom, nem sok kedvem volt hozzá, de nagyon jól fellazította az izmokat. Kimondottan kellemes volt. A szakik szerint jobb egy laza futás, mint a totál pihenés. Ha lehet, rögtön a verseny utáni napot. 

Szerdán egy 4+4+4 volt a terv. Azaz 4 km bemelegítés, 4 km tempó (5:10-ben) majd 4 km levezetés. Nos, mivel Dvorcsák mester volt a társam, aki messze gyorsabb nálam, óhatatlanul húzott a tempómon. Én meg neki voltam egy visszafogó ember, hogy ne fussa el magát. A középső etapot a MAC 400 méteres pályáján futottuk. Engem egy dolog érdekelt, Laci ne körözzön le. Sikerült kb. 300-320 méteres hátránnyal megúsznom a dolgot, ehhez viszont kellett egy 4:53-as átlag 4 km-en. Nem világrengető, de annyira feldobódtam tőle! Már olyan régen futottam 5:00 alatt viszonylag hosszabb távon :) Ráadásul még volt bennem tartalék :)

Egy szó mint száz: egyszerűen kellenek a gyorsító edzések :)

Csütörtökön volt egy laza 10 km,. 58 perc körül futottam.

Majd jött a mai nap. 20 km hegyi futás. És azért, hogy fitogtassam a tudásom, ez egy hill-edzés volt. Iramszarvas volt hű társam az úton. Mikor mondta, hogy ne fussunk a városban a szmog miatt, hanem majd fent a Hármashatár-hegyen, én úgy értelmeztem, hogy busszal fel. Ott futás, majd vissza. Az kb. 9 km futás. Így simán bevállaltam még 8 km-t reggel a Kék páncélosok Lovagrend tagjaival. Kaptam aranyérmes teát a vége felé. Majd megérkezett Iramszarvas. Közölte, hogy bizony futva megyünk fel.

Nagy volt az arcom, gondoltam nem okozhat gondot az a plusz 5 km emelkedő, majd 5 km lejtő hazafelé. Hát de. Combos volt. Nagy volt az arcom, gondoltam nem kell nekem frissítő, minek cipeljek. Reggelizni sem volt időm, tehát totál éhgyomorral vágtam neki egy laza 8-as után a hegyi 19-nek. Nagy volt az arcom. De a végére visszavettem.

hhh.jpgOdafelé még nem volt gond. Bár azért fárasztó volt. Igyekeztem emlékeimből előbányászni az útvonalat és megfutni a Panorámakört. Hát ez több-kevesebb sikerrel ment csak. Vagyis inkább kevesebbel. Megmászattam magunkkal a hegy tetejét is. De kis segítséggel visszataláltunk a jó útra.

Közeledtünk a legszebb kilátással kecsegtető hely felé. Már nagyon vártam. Ez a futás csúcsa. Amikor felérsz és lenézel a városra. A hegyről. Budapest egyik legmagasabb pontjáról. Alant a város, mélyen beszippantod a levegőt. Büszkén húzod ki magad: igen, felfutottam. Ez a pár perc panoráma maga a csoda. Emlékeztem, hogy legutóbb Sanyosz mester már előre jelezte, hogy milyen csodás lesz a kilátás az Árpád hídra. Tudtam, hogy mindjárt ott leszek. Fáradt voltam, de vitt előre az emlék. Ez az, amiért igazán érdemes felfutni ide. A kilátás vágya. És ott voltam. Legszebb futóélmények, hogy fent a hegyen. Nem tehetek róla, de ahogy körülnéztem, mélyről tört fel belőlem minden érzés. Őszintén sóhajtottam fel: b...zd meg, a k...a ködtől semmit nem látni.

Iramszarvas nem hagyott időt elmélkedni. Lemaradtam ugyan, de visszafutott értem. Majd nógatott, hogy haladjunk. Igaza volt, nem nézelődni, edzeni jöttünk. Hát, lefelé sem könnyű futni. Nagyon fárasztó, ráadásul a térdemet is féltettem. Így biztos ami biztos alapon belesétáltam abba is. Nem, nem a fáradtság miatt. Á, dehogy...

Az utolsó 1-2 km-re szabadon engedtem Iramszarvast, nem akartam tovább visszafogni. Búcsúzóul annyit mondott: "Jó voltál!". Nem tudtam nem észrevenni, hogy a két szó között volt egy elnyomott, egy szótagból álló, mély hangrendű, sziszegő hanggal kezdődő jelző. Ja, hát ez van.

Nem ment túl jól. De nem adom fel. Ez még acélosabbá tesz. Tudom, hogy még jobban, még keményebben kell edzenem, hogy felvegyem a társaim ritmusát. Jelenleg én vagyok a leggyengébb láncszem. Azt is tudom, hogy mindezt ésszel kell csináljam. Semmi kockázat, semmi hirtelen változtatás. Bízom Zsuzsi tanácsaiban. Odafigyelek a tapasztalt mentorok véleményére (pl. Szasza).

Pár gondolat még zárásképp.

A futás kemény sport. Alázattal kell csinálni. Dolgozni kell, más nem csinálja meg helyettünk.

Szerintem kell hozzá edzői segítség, kell valaki, aki vezet az úton. Köszönöm, Zsuzsi!

Végezetül:

Legyen kesztyűd, ha zsepid nincsen...

12 komment

Címkék: edzés edzésterv ulrik

A bejegyzés trackback címe:

https://utunkultraba.blog.hu/api/trackback/id/tr203415772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2011.11.27. 18:06:58

Kolosy tér - Fenyőgyöngye rulez!
vimeo.com/18561685

iramszarvas 2011.11.27. 20:19:52

Írt nekem is korábban Vajda Zsuzsi edzéstervet, és nagyon jó is volt. Viszont most egyáltalán nem vagyok biztos, h azt tudnám tartani, amit előír, annak meg nem látom értelmét, hogy azért legyen edzéstervem, h tudjam, mitől térek el... De majd tavasszal!

pannonfunk 2011.11.27. 21:08:45

Szerintem én majd januárban fogok kérni edzéstervet, most próbálom megszokni a heti 70-80 km-t, amit 4-5 edzésből akarok úgy, hogy legyen benne egy hosszú, 25 km körüli/fölötti futás.

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2011.11.27. 21:21:10

@iramszarvas: Nem tudnád tartani? Úgy állítja össze, hogy be tudd tartani. Vagy úgy érted, hogy nem tudsz tervezni előre 3-4 hétre?

Lehet, hogy kellene egy interjú vagy szaktanácsadás szerű dolog tapasztalt ultrásokkal...

@pannonfunk: Dvorcsák Lacival teszteljük ezt a módszert. Bár nem tudom, miben új. Zsuzsi csak annyit mondott, hogy ilyet még nem nagyon csinált,de van időnk az alapozásra :) Nem akarom szétfutni magam, az eheti 55 km pont elég volt most. Ha ezt fokozatosan emeljük, akkor jó lesz :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.11.27. 22:10:41

Én is Vajda Zsuzsinak köszönhetem a 2 órán belüli első félmaratonom! Nagyon szerettem vele egyeztetni, elvileg télire készített volna nekem valamit, de a túrák bezavarnak rendesen és nem akartam kavarni a dolgokat.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.11.27. 22:27:16

Mikor edzéstervem volt, csakis annyit és azt futottam ami a tervben volt és tökéletesen teljesült a kitűzött célidőm. Nyugodtan bízhatsz Zsuzsiban.

Ma én is ott futottam Fenyőgyöngye - Erzsébet kilátó - Fenyőgyöngye. Persze én se frissítettem, két okból. Egyfelől nem akartam kihajtani magam csak a Balboa kört akartam megnézni (www.terepfutas.hu/hu/edzokor_futokorszuletese), másfelől csúszásban voltam és egy bolt már nem fért bele az időmbe. Imádom a hegyeket!

iramszarvas 2011.11.28. 11:11:49

@Raиdoм_: Mindannyian csodálunk a fegyelmezettségedért.

pannonfunk 2011.11.29. 10:54:54

@ringsider: BSZM, Piros85, Terep100, K100 :) Valmikor, majd...
Egyelőre januárban és februárban YT50, meg ott van, hogy UB-n hatpercesekkel 53 km. Nem kevésbé rrrokánál max. 15 perccel lehetek lassabb a Vivicittán, ő most 1 óra 35 körül tart, szóval nekem 1 óra 45-ön belül kellene lennem. Kihívások tömkelege, de hát így szép az élet.

Amúgy meg szeretek futni, szóval mosz november-decemberben úgy futok, ahogy jól esik :) Jelenleg a 6'10"-6'20" körüli tempó esik jól :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.29. 10:58:57

@pannonfunk: :-) helyes, én az az egész évemet végigalapoztam, meg a jövő évem is főként ezzel fog telni szerintem...:-) amíg az ember nem tud 4:30 körül futni 10 kilit addig a tempó edzésekre nem is igen van szüksége, és én hozzád hasonlóan a távokat szeretném nyújtani inkább...:-)YT szerintem én is nyomom majd, lehet kéne valahol valami közös futást tervezni...mondjuk egy 4 héten belüli dupla 50es után az UB sima ügy lesz már neked...:-)

pannonfunk 2011.11.29. 14:09:27

@ringsider: Csapatverseny lesz, nem csak magamért felelek, nem lehet kockáztatni...
süti beállítások módosítása