Utunk Ultrába

Négy elszánt futó nekivág, hogy 4*53 kilométerben fussa le az Ultrabalatont. 2012. június 30.

Friss topikok

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • gigabursch: Sose felejtem el! Az Újpest-öbölben készültünk az ifi OB-re, amikor az MTK-s öregfiúk betétdeltek ... (2020.02.15. 10:22) Tamás
  • Zsalapa: @Zsalapa: mármint Verigának gratulálok :D (2019.06.20. 13:53) A Jedi visszatér - Veri rögös útja az UTH-ig

Utolsó kommentek

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: @iramszarvas: én még maratont sem futottam, max 30 km, heti 60-70, ha van társaság. vagy leszoktun... (2020.11.10. 18:39) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • iramszarvas: @rrroka: Köszi a kérdést. Legutóbb Spar Bp Maraton óvatos, pulzuskontrollos futással, a végén kil... (2020.10.30. 20:55) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: Hogy állsz most? (2020.10.02. 21:03) Kis magyar addiktológia
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyelv és sport

Nincs megjeleníthető elem

Kik azok a Váci Jedik?

2021.01.07. 23:04 Vitja

Szerencsés vagyok, hogy hétről-hétre egy nagyszerű csapat tagjaként örökéletű sportélményekben van részem. Hétvégenként ugyanis a hosszabb terepfutásokat általában a Váci Jedik között teljesítem. Okkal merül fel a kérdés: kik azok a Váci Jedik és hogy mit keresek én köztük, mikor nem is Vácon lakozom?

16mb.jpg

A feltett kérdésekre a választ keresve nem meglepően ismét az ifjúkori kenus sportmúltamhoz szükséges visszakanyarodnunk. A '80-as években rengetegen választottuk ezt a csodás sportágat, amiben nagy szerepe volt atyai tanítómesterünknek Wichmann Tamásnak is.

13zugspitz.jpg

A fővárosi klubokon /ahol többek között én is nevelődtem/ kívül meghatározó nevelőműhelyek működtek vidéken is, különösen a Váci Hajó SE bizonyult jelentősnek, ahonnan olyan világklasszis versenyzők kerültek ki Dónusz Évi, Hesz Misa, Gyulay Zsolt mellett, mint korcsoportom egyik üdvöskéje Jakus Béla is, akiből nem meglepően a maratoni szakág nemzetközi bajnoka vált.

14bukkihardjedik.jpg

20 évet ugorva az időben, mikor Gödre költöztem egy közös barátunknak köszönhetően egyre gyakrabban találkoztunk és derült ki számomra, hogy Béla gyakorlatilag sosem hagyta abba a rendszeres sportolást, igaz időközben sportágat váltott, így szereztem egyre több ismeretet én is az ultra-terepfutásról. Mivel nekem a rendszerességet a Vivicitták és a Budapest Félmaratonok, valamint a négyévente teljesített maratoni versenyek jelentették, Bélát kértem meg, hogy mesteremként legyen segítségemre a 2010-es berlini maratonra való felkészülésemben.  Mesterem bevezetett a pulzuskontroll bugyraiba és ennek szellemében áprilistól havi rendszerességgel edzésterveket küldött a szeptember végi berlini célversenyre fókuszálva.

14t50.jpg

Az edzésterv lényeges pillérét alkotta a hétvégi hosszú-lassú futás. Az aszfalt monotóniáját megtörve Mesterem egy teljesítménytúrára hívta fel a figyelmem /és milyen jól tette!/, így történt, hogy 2010. június 17-én /sosem feledem e napot/, hajnalok hajnalán zuhogó esőben Nagybörzsöny felé tartottunk a Tátralátóra. Ekkor ismertem meg Andrást, Mesterem másik "padavánját", ekkor még ugyanis csak nekünk írt edzéstervet. /Hol van még ekkor a Jakus Team.../ Andrással - ki korcsoportjának egyik legjobb futója - azóta is gyakran emlegetjük ezt a sorsfordítónak is tekinthető túrát.

14dupla.jpg

Mivel már több napja zuhogott az eső és a Börzsöny feláztatva nem sok helyen járható, a szervezők ügy döntöttek, hogy a túrát törlik /ha jól tudom azóta sem rendezik meg/, de mivel az edzésterv az szent és sérthetetlen, hárman mégis nekivágtunk a Nagybörzsöny - Magosfa - Nagy-Hideg hegy - Csóványos - Nagybörzsöny útvonalnak. Estünk-keltünk, csúsztunk-másztunk és hősiesen 4:45:05 alatt teljesítettük a 31 km-es távot, miközben 1399 méter szintet is megmásztunk és a célba érve a Nap is kisütött.

15cortina_1.JPG
Ez az élmény annyira becsípődött, hogy nem meglepő, hogy a berlini célversenyt követően egyre gyakrabban merészkedtem föl a közeli Naszályba és a Börzsönybe is, Mesterem sugallatára összeegyeztetve óráinkat az ifjú váci titánokkal Bálinttal és Csabival, együtt készülvén a 2012-es Terep50-re.

15-naszalyon.jpg
Közös futásaink rendszeressé váltak és azóta is a hétvége elmaradhatatlan programjaként szervezik életünket. Nem meglepő, hogy a következő évben /2013/ váltónkkal teljesítettük a Mátrabércet is, majd jutalomfalatként együtt kóstoltunk bele az alpesi terepfutás varázslatos világába a Zugspitz Basetrail-en.

15veriwedding.jpg
Nincsenek véletlenek, remek hangulatú csapatunkhoz egyre gyakrabban csatlakozott szintén gyerekkori kenus sporttársam Lacika is a messzi Biáról, átszelve a Budai-hegységet, csak azért hogy együtt futhassunk.
És ha egy üzlet beindul, nincs megállás; a biciklis szezon lezárultával Veriga /naná, hogy ő is kenuzott a Váci Hajóban/ és Fecó is Mesterünk ölelő karjaiba rohan egy-egy hegyi-futás alkalmával. Veriga erre így emlékezik:
"A hideg időkben telente jött keresztedzésként a futás. Általában a Börzsönyben nyomtuk Fecóval, itt mindig találkoztunk Bélával is, aki áhítattal mesélt a futásairól. Picit megbabonázott minket és egy "húzzuk ki a Mártabércig és fussuk le, aztán bringázzunk" esetet követően ragadtunk ebben a csodás közegben."
Verigáék új szintet hoztak csapatunk életébe, ami abszolút ösztönző hatással volt ránk, sőt trendforduló következett be; a hegycsúcsok és a völgyek világa vált meghatározóvá és lettünk egyre fogékonyabbak a hosszabb versenyek iránt is.

16uth.jpg
NaszályTrail, Téli Margita, Piros85, Vértes Terepmaraton került fel a versenynaptárunkba a korábban megszokott menü közé és mivel a Mátrabércen a váltóversenyt sem rendezték meg többet, kénytelen voltam egyéniben rajthoz állni, majd desszertként az egy évvel korábban megismert Zugspitzen már a Supertrail mezőnyében találtuk magunkat. 2014-ben egyértelműen a Dupla Élmény teljesítése okozta a legnagyobb eufóriát, ahol csapatunkat 4 páros is képviselte, úgy gondolom Lacikával mi sem vallottunk szégyent.

16velebit.jpg
Új színt hozott Kinga is, aki Leila hercegnőként Mesterünk szívét rabul ejtve csatlakozott hozzánk, majd nem sokkal később Anti /természetesen ő is váci kenus/ érkezése is jelezte, hogy komoly szakmai munka folyik házunk táján. Előfordul, hogy a váci sportélet meghatározó egyéniségei Oszi és Sanyi is megtisztel minket. Egy rövid ideig Gabi társaságát is élvezhettük, majd később inkább délebbre vágyott és a Mecsek Marathon Team tagjává vált. 

17jedik_2.jpg
És elérkeztünk 2015-be, ami sok szempontból bír nagy jelentőséggel. Új színen a Bükki Hardon is acélozódtunk nem hiába; a célversenyként az első ízben bemutatkozó Ultra-Trail Hungary teljesítésével szippantott be a 100-on túliak társasága, sőt prémiumként közös családi kirándulás vezetett a csodás Dolomitokba, majd a Cortina Trail teljesítését követően Csabiékkal legurultunk egészen az Adriai-tengerhez jól kipihenvén fáradalmainkat.
Szeptemberben Pötyi és Veri esküvőjén közösen ráztuk a Hokához szokott lábainkat, majd Szilveszterkor is együtt múlattuk el az Óévet Miskolctapolcán, ahol a következő nyári családi kirándulást is megbeszéltük és rögvest leadtuk nevezésünket a Velebitre.

18zugspitz.jpg

2016-ot a megszokott menetrend /BükkiHard, Mátrabérc, terepfutas.hu versenyei, TT-k/, majd a várva várt családi nyaralással egybekötött Velebit aranyozta be. Ekkortájt csatlakozott hozzánk a szintén ifjú váci titán Povi is, aki akkoriban érdekes osztályelméletet képviselt /A-liga, B-liga/, ami nyilván egy ifjúkori lépéshibának volt tudható, hiszen a lényeg nem az egyéni képességek különbségében rejlik, hanem sokkal inkább a közös sportolásunk nyújtotta élményekben. 

19vipava.jpg

Ennek köszönhető, hogy egymást inspirálva húzunk futócipőt, még akkor is /vasárnap hajnali zuhogó esőben/, amikor magunktól ezt nem tennénk. Így jutunk el közösen olyan helyekre, ahová egyedül nem biztos. És itt most nem csak a nyári osztálykirándulásoknak is beillő nyaralásokra /Zugspitz, Lavaredo, Velebit, Vipava/ és a közös különleges szilveszteri túrákra /Miskolctapolca, Szilvásvárad, Várhosszúrét/ gondolok, hanem azokra a névtelen völgyekre, bércekre is, amit közösen sikerül meghódítani akár a Börzsöny rejtett zugaiban.

20nhh.jpg

 Egyértelműen a Jediknek köszönhető, hogy 10 éve töretlen lendülettel vagyok képes csipkedni magam és közel 50 évesen is ambiciózus célokat tűzök ki magam elé. Bár sokan úgy gondolják, hogy a futás egyéni sport, mégis mindenkit arra biztatok, hogy ha tehetitek csatlakozzatok olyan sporttársakhoz, akikkel a főbb értékekről hasonlóan gondolkodtok és a közös célok felé egymást támogatva könnyebben haladva akár mély barátságok is kialakulhatnak, ahogyan a Váci Jedik között is történik. Az Erő legyen velünk!

  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utunkultraba.blog.hu/api/trackback/id/tr1616370324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása