Utunk Ultrába

Négy elszánt futó nekivág, hogy 4*53 kilométerben fussa le az Ultrabalatont. 2012. június 30.

Friss topikok

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • gigabursch: Sose felejtem el! Az Újpest-öbölben készültünk az ifi OB-re, amikor az MTK-s öregfiúk betétdeltek ... (2020.02.15. 10:22) Tamás
  • Zsalapa: @Zsalapa: mármint Verigának gratulálok :D (2019.06.20. 13:53) A Jedi visszatér - Veri rögös útja az UTH-ig

Utolsó kommentek

  • iramszarvas: A heti 60–70 km szerintem teljesen jó. Mint fejtegetem, függő szerintem sosem voltam, max. tényl... (2020.11.11. 19:37) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: @iramszarvas: én még maratont sem futottam, max 30 km, heti 60-70, ha van társaság. vagy leszoktun... (2020.11.10. 18:39) Kis magyar addiktológia
  • iramszarvas: "Nem is értem, hogyan juthat eszébe egy filozófiai doktornak az a képtelenség, hogy ezen a napon m... (2020.11.02. 06:29) Koló forever
  • iramszarvas: @rrroka: Köszi a kérdést. Legutóbb Spar Bp Maraton óvatos, pulzuskontrollos futással, a végén kil... (2020.10.30. 20:55) Kis magyar addiktológia
  • rrroka: Hogy állsz most? (2020.10.02. 21:03) Kis magyar addiktológia
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyelv és sport

Nincs megjeleníthető elem

Koló - egy kenus legendája

2022.11.05. 20:37 Vitja

Kolóhoz fűződő személyes kapcsolatomról már többször megemlékeztem; nemhogy büszkének, hanem a sors kegyeltjének tartom magam, hogy jól ismerhettem Őt. Ifjúságom legcsodálatosabb részének egyik főszereplőjeként barátként is tiszteltük egymást. Bár már 14 év is elmúlt azóta, hogy nincs köztünk fizikai valójában, azonban a mai napig tartó jelentős hatásának köszönhetően nem nyugszik le úgy a nap, hogy ne jutna eszembe. Koló idén 50 éves, ennek tiszteletére Tamás Ritának köszönhetően a Könyv is megszületett.  

kolo-master.png

Nevem sok helyen ötletgazdaként szerepel, erre is figyelemmel engedjétek meg, hogy röviden összefoglaljam a Könyv születésének történetét:

  • A Kolonics György Alapítvány 2021. december 20-án kuratóriumi ülést tartott. Két fontos téma volt napirenden: a Jövő Reménységei ösztöndíj pályázatainak elbírálása és 2022 évi tervek egyeztetése. Csabai Edvin barátunk a kuratórium elnökeként a karácsonyi jókívánságok mellé „házi feladatot” adott: a jubileumi "Koló 50" évre figyelemmel ötleteket vár tőlünk. 
  • Karácsonyi szünetben jött a felismerés; hogyan lehetséges az, hogy 14 év elteltével sem jelent még meg Koló életét, pályáját és az elért eredményei hátterét a teljesség igényével bemutató könyv? (Koló árnyékában 2008 novemberében jelent meg, ami Kozmann Gyuri friss emlékein alapul.)
  • Az utóbbi években Tamás Rita kiváló újságíróval, a Ne pánikolj, sportolj! alapítójával gyümölcsöző munkakapcsolatba kerültünk, így számomra sem volt kérdés, hogy She is the best, egyrészt  szakújságíróként végigkövette Koló pályáját, másrészt emberileg, érzelmileg is nagyon közel álltak egymáshoz és nem utolsó sorban Ritának az Alapítvány munkatársaként is rálátása van Koló jelenlegi hatására, hagyatékának kezelésére.
  • Az Alapítvány évente Kenusnapot rendez Mátraházán, meghívva az utánpótlás-nevelő műhelyek edzőit, versenyzőit, hogy a felnőtt válogatott-keret edzőtáborozó tagjaival közösen hódítsuk meg a Kékes csúcsát, ezt követően Koló emlékét ápolandóan együtt nézzük meg a világhírnevet eredményező versenyeket személyes élményeinkkel fűszerezve, majd Csáky Laci kurátortársunk vérbeli coach-ként a kenusidentitás fontosságáról tart motivációs tréninget. A napvégét egy  kihelyezett rendkívüli kuratóriumi üléssel zárjuk.  Idén január 15-én sem történt ez másként és az abasári pincelátogatással tarkított egyeztetésünkön előadott könyvkiadással kapcsolatos kezdeményezés egyhangú támogatást kapott.
  • Február 8-án az évértékeléssel egybekötött  Jövő Reménységei pályázat eredményhirdetését követően a Stopper Hajón döntöttünk a könyvkiadás költségvetéséről és Rita felkéréséről a kézirat elkészítésére.
  • Május 5-én Rita kezdeményezésének köszönhetően kiadói egyeztetésen vettünk részt Galambos Ádámmal a  G-Adam Kft. /sportkonyvek.hu/  ügyvezetőjével. Ádámon már az első pillanatban látszott, hogy szintén elkötelezett Kolót érintően és nem elsősorban üzleti lehetőségként tekint  az együttműködésünkre.
  • Május 16-án döntött a Kuratórium a G-Adam Kft. ajánlatának elfogadásáról és a könyvkiadói megállapodásról.
  • Október 13. Koló egy kenus legendája - könyvbemutató

022.jpg

(Fotó: Szalmás Péter / MOB)

Jól látható, hogy Rita alig 6 (!) hónap alatt írta meg ezt a csodás Könyvet, miközben a napi feladatait (Alapítvány sajtómunkatársa, „Ne pánikolj! Sportolj!” stb.) is végezte. Lenyűgöző teljesítményének nem lehetünk elég hálásak.

Ami a Könyvet illeti - kötelező olvasmány.
Egy jó könyvet vagy úgy olvasunk, hogy szinte együltő helyünkben a letehetetlensége miatt, vagy tudatosan önmérsékletet tanúsítva fejezetről-fejezetre, napi dózisokban adagolva az ismereteket, hagyni emészteni a gondolatokat. Én az utóbbit választottam, így hosszabb ideig gyönyörködtem Rita írásában is. 

Koló utolsó napjának története foglalja keretbe az életutat, ami remek szerkezeti megoldás. Olvasás közben megváltottam a jegyem ifjúságunk múltjába repítő túrára is és kaptam mellé egy remek korrajzot.

Az írás hitelessége nagy-nagy erénye a műnek, Koló személyisége sincs idealizálva, a szokásos „jó tanuló – jó sportoló” hőskép helyett, az esendő, hétköznapi budafoki srác napi szorongásainak bemutatása ugyanúgy lebilincselően hatottak rám, mint a világklasszis teljesítményhez vezető fáradságos, áldozatos edzésmunka ismertetése, majd a klasszis versenyzések leírása.

A korabeli sajtóanyagból és a közel 100 órás interjúkból nyert tényadatok olvasmányos feldolgozása mesteri munkára vall. Itt minden őszintén tör elő, többek között pontosan megtudjuk annak okát is, hogy miért pont Kolóékat verték bilincsbe Párizsban ’91-ben, avagy miért is nem versenyezhetett C-1-es versenyszámokban Milánóban a Világkupán ’98-ban. A kizárólag bennfentesek részéről felismerhető apróbb kronológiai pontatlanságok ellenére hiteles és pontos kép rajzolódik ki a korabeli történésekről.

rita.jpg

(Fotó: Szalmás Péter / MOB)

Sok új információt is kaptam, gondolok itt a csepeli csapatdinamika remek szemléltetésére. Ludasi Robi a saját nevelésű tehetségekhez (Koló mellett Takács Tibi és Szuszkó Laci) a később csatlakozott ifjú titánokból, illetve a korábbi klubjukból eltanácsolt tapasztaltabb versenyzőkből remek műhelyt épített fel, ahonnan meghatározó nemzetközi eredményeket elérő klasszisok kerültek ki.
A korai eltávozással kapcsolatos kontextusok (Knézy Jenő, Thomas Zereske) is mélyenszántó gondolatokat ébresztenek.
Nagyon féltem az utolsó fejezettől, vajon milyen hatást vált ki belőlem, még jobban feltépi-e a begyógyíthatatlan sebet, avagy hoz egyfajta megnyugvást?
Szakértők által is megirigyelhető módon kapunk valós korképet a szívmegállás pontos okairól, miközben az egyik döbbentből estem a másikba, megtudva, hogy a 2006-os és 2007-es világbajnoki címeket már szívbetegen érte el Koló és az orvostudomány jelen állása szerint nagy valószínűséggel élete végéig gyógyszeres kezelés alatt állna, nem kizárva egy szívátültetés lehetőségét sem.

Rita emberi nagyságára jellemző, hogy a Könyv „főszereplői” helyett engem kért meg, hogy kísérjem el a budafoki TV Könyvet bemutató beszélgetésére. A roppant megtisztelő felkérést úgy fogadtam el, hogy velünk tart Gutenberg János is, hiszen ha Ő nincs - könyv sincs. János végül nem tartott velünk... 

 A Könyv olvasásához Csáky Laci barátunk kedvcsináló ajánlására szeretném felhívni a figyelmeteket. Higgyétek el Lacika véleménye teljesen objektív, hiszen Koló edzőtársaként, az Alapítvány kuratóriumának tagjaként és könyvíróként (Coaching mesék, Somakönyv) is jelentős ismeretanyaggal rendelkezik.

"Kedves Rita,

 Elolvastam a könyvet. Ez önmagában nem nagy hír, hogy tudok olvasni. Viszont van kalapom, amit megemelek előtted.
Egyszerre írtál egy regényt, egy kortörténeti anyagot, egy sportágat bemutató könyvet és egy élet természetrajzát. Tökéletes a könyv mélysége mind Koló privát szféráját illetően mind a kenuzás szakmai bemutatásában. A téma iránti tiszteleted, annak a megfogása, az olvasó vezetése, briliáns. Nem fárad el a végére sem a könyv, egységes darab, nem érződik a lendületvesztés vagy túlzó lelkesedés. Olvasóknak írtad, nem magadnak, fegyelmezetten, hihetetlen szakmai pontossággal és hűséggel a történtekhez. A szubjektív elemek is tényeken alapulnak, a leírtak igazsága megkérdőjelezhetetlen. Nagyon ülnek a Koló szájából elhangzó mondatok, kortárs vulgaritással  kifejezett érzések, gondolatok. Az arányok a leírás és cselekmény között mesteriek. 

Rita. Köszönjük. Ez nem csak egy könyv lett. Ez egy igen jó könyv, nagyon büszke lehetsz erre az irományra, mely jogosan lesz írói életműved egyik pillére."

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kultúra megemlékezés Kolonics György

A bejegyzés trackback címe:

https://utunkultraba.blog.hu/api/trackback/id/tr4717971028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása